Voor onze opleiding hebben we de handen ineen geslagen.

Vanaf april 2024 heten we BOKiS. Voor extra informatie zie www.bokis.nl

BOKiS opleiding

De opleiding tot begeleider ouder& kindspeelgroepen

Houd je van werken met jonge kinderen? Zie je het belang van de eerste 1000 dagen en preventie? Loop je graag een stukje met ouders mee? Dan ben je in deze nieuwe opleiding op de goede plek.

Binnen de veilige setting van de speelgroep groeien kinderen én ouders. Ouders in hun rol van vader of moeder. Kinderen op werkelijk alle gebieden: sensorisch, motorisch, sociaal-emotioneel en cognitief.

In de speelgroep kijken ouders van een afstandje naar hun kind. Door aandachtig te observeren en niet overal direct in te springen, zien ze beter waar hun baby of peuter mee bezig is. Ze ontdekken waarom bepaalde manieren van spelen nodig zijn voor de ontwikkeling van hun kind. Dat veel gedrag dat ze als lastig of beschamend ervaren, hoort bij opgroeiende kinderen.

Ze ontdekken welke behoeften hun kind heeft. Hoe ze die kunnen vervullen zonder zichzelf compleet weg te cijferen. Ze leren dat de manier waarop ze met hun kind communiceren van invloed is op de reactie die hun kind geeft. Ze gaan zien hoe ze gedrag in goede banen kunnen leiden, zonder de ontwikkeling van hun kind te belemmeren.

Als het nodig is heeft de begeleider een netwerk om door te verwijzen.

De relatie tussen ouder en kind staat in de speelgroep centraal.

Veilige hechting is de basis waarop kinderen veerkrachtig kunnen groeien. Helaas is een op de drie kinderen in Nederland niet veilig gehecht. We hebben niet de illusie dat in een speelronde te veranderen. Toch hopen we als speelgroepbegeleiders een bijdrage te leveren. Door ouders de taal van hun kind te leren verstaan. Zo ontstaat een meer ontspannen relatie.

Wat je leert in de opleiding

Theorie

  • de visies van Emmi Pikler, Aletha Solter en Jesper Juul
  • de sociaal-emotionele, brein- en fysieke ontwikkeling van kinderen van nul tot drie jaar
  • het belang van veilige hechting
  • het coachen van ouders in hun taak van opvoeder

Praktijk

  • een speelruimte inrichten
  • een groep ouders en jonge kinderen in deze speelruimte begeleiden

Je loopt een speelronde (10x) mee en krijgt observatie-opdrachten. Vervolgens begeleid je zelf een of twee groepen onder supervisie. Afhankelijk van je vooropleidingen en werkervaring duurt de opleiding een half jaar of een jaar.


Meer weten? Kijk bij